torsdag, augusti 07, 2014

Sommar-sömnad 8 Gullunge-klänning

Jag gillar klädmärken som vågar blanda olika mönster på tygerna i ett och samma plagg. På min sista tur till Skroten köpte jag lite sådana tyger. Några till Gullungen och några till mig. När mina tjejer var små syddes det många klänningar av ett mönster som jag kallar Carl-Larsson-förkläde. Jag gillar det mönstret för det går att variera i det oändliga beroende på vad man adderar. Det kan vara volanger, band och broderi, olika många knappar i ryggen, olika tyger och volanger på här och där.
Till Gullungens Carl-Larsson-klänning valde jag två olika, tunna bomullstyger. Ett stormönstrat och småmönstrat, men med samma färgtoner. Överdelen är sytt i dubbelt tyg. Jag tycker det blir snyggare så när man kan dölja fula sömmar. Hals- och ärmringningarna har jag kantat med det stormönstrade tyget.
Jag tycker alltid att det är så himla svårt att göra fina fickor. Det löser jag helt enkelt genom att sy ihop två fickbitar räta mot räta, lämna några centimeter öppet i någon av sidorna och vränga dem. Om man petar ut hörnen noga och pressar lite blir de jämna och fina utan tråkiga kanter på insidan när man sytt fast dem. Inga fula fållar eller zicksackade kanter.
Klänningen knäpps på ryggen. Här kan man göra på olika vis. Helknäppt, några få knappar långt upp eller kanske som jag gjort. Jag ville ha den helknäppt, men valde att grupera knapparna i två grupper tre och tre. Dessutom skojsade jag till det lite och smög in en knapp i en avikande färg. Och inte sydde jag med tråd som matchar knapparna heller. Nej, jag tog helt enkelt en röd tråd.

7 kommentarer:

Otaliga projekt sa...

Åh, så fiiin! Jag hade mycket väl kunna tänka mig en liknande klänning. Fina färger och fint mönster.
Sarah

Hedvig sa...

Oj

Hedvig sa...

Äsch, tryckte fel. Det skulle stå: Oj vilken fin klänning! Tyget, modellen, allt! :)

kråkspark sa...

En sån trevlig klänning! Jag tycker också att du gjort nederkanten snygg! Har du gjort en snedremsa och kantat med eller är det insidan som tittar fram?

Karin-Ida sa...

Jättefin!

Ullfull sa...

Så fint!!

Rumpetuss sa...

Superfin klänning, gillar mönster kombinationerna! Älskar att blanda tyger!