lördag, november 10, 2012

Farmors låda

Farmor är egentligen inte min farmor - hon är mina barns farmor, men svärmor är inget fint ord om du frågar mig. Ganska nyligen stod det klart att hon inte längre klarar sig själv så nu bor hon på ett demensboende. Jag tycker att det känns tryggt att hon har tillsyn dygnet runt av människor som förstår hennes behov och som ser till att hon har det bra även om inte familjen är där. 29 oktober firade vi hennes 85-årsdag och då märktes det tydligt hur fort det går. Denna mycket självgående kvinna har sakta, men säkert blivit en liten, liten tunn och ängslig gumma som helst bara vill ligga i sängen.
Nu är hennes lägenhet såld och alla saker som hon inte kunde ta med till boendet har delats upp mellan barn och barnbarn, sålts eller skänkts bort. Jag fick bl a denna fina plåtburk. =)
Den har tjänat som syskrin och rymmer en hel del godsaker. Tråd och nålar får man ju aldrig för mycket av och visst är nåldynan söt.
Mer fina knappar till knappförrådet (om jag minns rätt fick jag en jättepåse för många år sedan), virknålar, dragkedjor och annat smått och gott.
Det verkar som om varje gammalt syskrin innehåller något som man inte riktigt kan placera och farmors skrin var inget undantag. På säkerhetsnålen som man använder till stickning satt dessa 7 blytunga "knappar". Att det inte är riktiga knappar gissade jag direkt, men vad är det. - Ha, sa mannen. I skolan när man hade bänken närmast fönstret satt vi och plockade ur de där tyngderna ur fållen på gardinen. Morsan fick mina. Jag visste det, han var en buse i skolan. Nu är frågan: Ska jag återbörda dem till min arbetsgivare (Fbg`s kommun) eller tror ni att brottet är preskiberat om det utfördes någon gång i början på 70-talet?

6 kommentarer:

Myggan sa...

Tyckte väl att han ser lite busig ut. =)
Vad skönt att slippa oroa sig för de äldsta i familjen.
/Syster Yster

Garnhumlan sa...

Det känns alltid lite sorgligt när människor omkring en förändras och blir gamla eller sjuka. Men det är ju bra att det finns ställen där de gamla kan känna sig trygga.

Eva Hudin sa...

Visst är det spännande med "skattkistor", små som stora! De där knapparna tycker jag annars är rätt häftiga och bär ju dessutom på inte så lite bus. Aja Baja!

Sunna sa...

Precis samma skatter som jag skulle sparat, när vi rensade min mormor hade jag turen att få den handskrivna receptboken också, vilken lycka

Maria i Falkenberg sa...

Härligt att få ärva sådana saker.

Maria i Falkenberg sa...

Härligt att få ärva sådana saker.