torsdag, augusti 23, 2012

Burkdags

På de 3 skolor där jag arbetar har man så länge jag kan minnas gjort samma saker i slöjden. I 3:an har det tillverkats smörknivar och nyckelringar, 4:or har gjort lådor med lock och i 5:an har eleverna slöjdat brickor. Nu är det slut med det! Det blåsar nya vindar i de träsalar där jag far fram.
 
Redan innan vintern var över började jag samla på konserver. Jag har stått på huvudet i skolornas metallförpackningskärl i soprummen och räddat fina plåtburkar - stora som små - från sopbilen.
Eleverna ska få träna sina såg-färdigheter genom att såga lockets 2 delar i plywood. En del som precis passar i burken och en del som blir det synliga locket. Ihoplimmade blir de ett jättebra lock som går att dekorera som man vill.
Ni ska höra när man börjar diskutera knoppens utformning med storögda, förväntansfulla 3:or. De har tonvis med förslag på vad man kan använda. Allt från träknoppar, plastfigurer, legobitar till dörrhandtag.
Jag har visat dem muttrar, plastfigurer från Kinder-ägg och träknoppar av olika slag. Allt är tillåtet! Tjohoo, nu börjar det nya läsåret.

20 kommentarer:

Emmas dagar sa...

Underbara!

Anna sa...

Härligt med nyskapande slöjdprojekt i skolorna! När jag själv gick i mellanstadiet (20 år sen) så var det precis som du beskriver. Samma saker för bestämda årskurser år efter år. Vissa av de sakerna hängde på väggen när jag började på skolan, 1989, och hängde kvar där när jag jobbade där 2001-2002... Det kan ju inte vara roligt att vara lärare när man gör samma saker varje år heller!

Ullfull sa...

Vilken tur att eleverna har jusi Dig som lärare, finfina burkar! Kram

Ullfull sa...

Vilken tur att eleverna har jusi Dig som lärare, finfina burkar! Kram

Ullfull sa...

Vilken tur att eleverna har jusi Dig som lärare, finfina burkar! Kram

Margita sa...

Fantastiskt jag hoppas någon också har förändrat syslöjden.

Sunna sa...

så mycket du..ska bli så kul att träffas snart

Iréne JB sa...

Sååå fina! Ska nog ta och tillverka mej ett lock till en burk så småningom :)

Emilia sa...

Härligt med friska vindar i slöjdsalen - kul idé!

LADY JEN sa...

Vilken rolig idé!
Jag möttes av precis samma på min nya skola. Jag är inte sugen på att brodera bokmärken med treorna och då fick jag höra... men det har vi ju alltid gjort här på skolan. Dags att ändå då tänkte jag ;-)

Pysselfarmor sa...

Jiddrans så himla fiffigt och vilket nytänk! Återvinning+träslöjd=Toppen!
:-))

Myggan sa...

Så fina! Tusen gånger bättre än smörknivarna. Lyckliga ungar!
/Syster Yster

Sanne sa...

Vad skönt att de slipper smörknivarna! Det är snart 40 år sen jag gick i trean och då började man också med en smörkniv.... Vad häftigt det måste vara att som lärare få höra och se när ungarnas kreativitet går igång! Då har man lyckats. Lyckliga barn som har dig som lärare!

I det blå huset sa...

Att ge barnen inspiration och tycka det är roligt med slöjd är en viktig uppgift och den verkar du klara av!!

A´marie sa...

Jag gillar Barba pappa!!!!

Evalinah sa...

Önskar att mina barn hade dig som slöjdlärare!!!

Evalinah

Karin sa...

Hej! Jag vill också ha en sådan burk med ett barbapappalock, det måste jag försöka att fixa till. Det får bli att försöka att arbeta lite med trä någon dag. Tack för den idén, Karin

Karin-Ida sa...

Jättefint!!

Maria i Falkenberg sa...

Jag vill också vara med i slöjden! Kan tänka mig det röda med muttern! Lovely!

Maria sa...

Himla fin idé! Tur att det finns slöjdfröknar som du!