måndag, september 12, 2011

Allmoge-marknad

Så är årets Allmogemarknad i Jönköping avklarad och Risbrogäddorna kan pusta ut lite (innan nästa evenemang). Trots att himlen öppnade sig och åskan drog över Hovrättstorget strax innan startskottet gick var det en hel del folk som vågade sig ut. Om än inte så många som det varit förr om åren, men vi är nöjda ändå. Halva nöjet är att tjôta med folk och berätta om hantverket.
Här sitter syster Yster precis innan regnet kom och då var det så gott i luften att vi inte ens behövde våra tjocka yllesjalar.
Systers mjuka och mina hårda djur och systers sötsöta trasdockor. De har små stickade sjalar eller virkad halsdukar. Skjortor och klänningar har infodring i halsöppningen. Grytunderläggen har jag virkat av sisalgarn.
Käpphästarna är inte gångbara varje år, men i år var det ett riktigt häst-år och både vuxna och barn köpte dem. Vi försöker hålla oss till tidstypiska (1850-tal) färger och mönster på det vi tillverkar.
Myggans härliga hästsamling innan den packades ner för vidare färd till marknaden. Jag skulle vilja ha en egen samling.
Stickade och virkade vantar för stora och små. Syster har börjat virka barnvantar som är ljuvliga. Storlekarna kommer från en förskola i Huskvarna. Det är sååååå sött! Myggans ankägg, grova ringar efter gammalt recept, strutar med brända mandlar och nyplockade kantareller var våra ätbara varor i år.
Tyvärr vill inte Jönköpings kommun vara med och betala längre så det var förmodligen sista gången som marknaden arrangeras. Synd - för det är ett riktigt mysigt evenemang som varat i många år. Men vem vet, Risbrogäddorna kanske dyker upp på någon annan marknad... 
Fler bilder finns här och så småningom också här.

5 kommentarer:

Makalöst Filtmakeri sa...

Det ser ju jättehärligt ut, och vad fin du e i dina gammeldags kläder, eller det var kanske din syster förresten. Härligt att ni sålde bra, i alla fall utav hästarna vad jag förstod.
/Moni

Malin sa...

Så mycket fint ni sålde! Tråkigt att Jönköpings kommun inte vill bidra mer, för det ser ju hur trevligt ut som helst.

Linda sa...

Den marknaden skulle jag gärna besökt..

Maria sa...

Så fint med gammaldags stuk på produkter, klädsel och marknadsstånd. Jag skulle vilja se det live!

Susilull sa...

Ni har verkliga fina saker med på marknaden, lite tidstypiskt som du skriver!