fredag, oktober 05, 2012

Höst-guld

Om du frågar mig är rönnen höstens vackraste träd. Är det gott om bär står de bulliga träden vid åkerkanterna med sina fina bär kvar långt in på senhösten. Som smycken! Jag har turen att bo där det finns massor av rönnar och i år har jag nyttjat dem i skolan.
Med alla 5:or pratar jag om förgänglig slöjd, både förr och i  nutid (tänk Ernst) och vi trär bär på tråd som hängs att torka i mörka förråd. Först berättar jag inte ens om vad vi ska ha dem till, det får de se lektion #2. Lite mystisk kan väl slöjden få vara?
Med hjälp av 70 cm byggband, 3 klossar som borras och skåras, 3 ljuskoppar för granljus, lite narjtråd och 4 grova ståltrådar - ca 35 cm långa - blir det ljuskronor. I början tyckte många eleverna att det var ett mesigt slöjdprojekt, men allt eftersom har de upptäckt att det är ganska mycket arbete som ligger bakom en färdig krona. Beroende av hur lång bärgirlang de hann göra 1:a lektionen dekoreras kronorna lite olika. Fina blir de i alla fall och jag får njuta av dem alla! =)

10 kommentarer:

Pernilla sa...

Hade jag haft dig som slöjdlärare hade jag tyckt mycket bättre om ämnet. Jättefina ljuskronor.

Myggan sa...

Så fin! Jag bor på fel ställe, alldeles för lite rönnbär.
/Anna

kråkspark sa...

Så fint! Förra året hade jag planer på att samla in rönnbär i massor med tanke på att göra trevliga juldekorationer med eleverna. Tog med korgen då vi hade Skoljoggen runt sjön. Nästan inga rönnar växer där och på de som fanns där satt bären högt upp så bären gick inte att nå !! Ändå pratar vi om Norrland! Jag fick plocka nypon istället men de räckte bara till en julkrans. Den blev fin!

Jenny sa...

Älskade slöjd i skolan, men hade jag haft dig hade det varit fantastiskt. Gud vilken fin krona!

Sunna sa...

De är verkligen kanonfina

Emilia sa...

Vilken snygg krona! Letade efter rönnbär igår till ett mindre pyssel men hittade dessvärre inga.

A´marie sa...

Vad fin Carin, ett tipps om du föst borrar med 25 mm borr 2 mm och sedan med 22,4 så sänks ljushållaren ner lite grann och ligger i jämn höjd med träytan.
KRAM/Annemarie

Händer på Haga sa...

Vad fina kronorna blev, och vad mycket olika fina ideer du har till dig och dina barn. Lycka till framledes!

Maria i Falkenberg sa...

ÅÅH,så fina! Lyckostelever!

Manduzana stickar sa...

Vilken fin krona!
Jag önskar att jag kunde få gå om träslöjden i grundskolan hos dig! Det enda jag åstadkom under träslöjden var en cd-låda och en ful lampa. Jag vill ju göra allt roligt som du visar upp!