tisdag, juli 28, 2009

Sjal-mönster

Mamsen och papsen är på besök några dagar och givetvis har vi varit i garnaffären. Både mamsen och lilla hönan köpte garn till en Glad-sjal. Jag gissar att jag får virka åt den yngre... Mamsen ska göra sin själv, men hon hade inte mönstret och eftersom jag bara har det i huvudet skrev jag ner det åt henne. Du kanske också vill ha det?

Virkad Glad-sjal

Garnåtgång: ca 550 g Schachenmayr´s Catania (räcker till ca 64 varv)
Virknål: 4 mm

Virka 8 lm och slut dem till en ring med hjälp av en sm.

Varv 1: Virka 4 lm ( = 1:a dst), 2 dst om ringen, 2 lm, 3 st om ringen, 3 lm, 3 st om ringen, 2 lm och 3 dst om ringen. Vänd arbetet.

Varv 2: Virka 4 lm (= 1:a dst), 2 dst i förra varvets sista dst, 2 lm, 3 st om förra varvets sista 2 lm, 2 lm, 3 st + 3 lm + 3 st om förra varvets 3 lm, 2 lm, 3 st om förra varvets 1:a 2 lm, 2 lm och 3 dst i förra varvets 1:a dst (4 lm). Vänd arbetet.

Varv 3: Virka 4 lm (= 1:a dst), 2 dst i förra varvets sista dst, 2 lm, 3 st om förra varvets sista 2 lm, 2 lm, 3 st om förra varvets näst sista 2 lm, 2 lm, 3 st + 3 lm + 3 st om förra varvets 3 lm, 2 lm, 3 st om förra varvets 2:a 2 lm, 2 lm, 3 st om förra varvets 1:a 2 lm, 2 lm och 3 dst i förra varvets 1:a dst (4 lm). Vänd arbetet.

Varv 4 o s v till önskad storlek: Fortsätt virka som föregående varv, men öka en grupp med 3st-grupp på varje sida om mitten varje varv.

När sjalen virkats till önskad storlek kan man virka fm i överkanten i samma färg som sista varvet.

Lycka till!

söndag, juli 26, 2009

Stickcafé

11 augusti är det dags att återgå till verkligheten. På sista semesterdagen vill man göra något riktigt kul för att få en härlig final och då kan det väl knappast bli bättre än att sticka och fika och helst i härliga människors sällskap. 10 augusti kl. 11.00 är du därför hjärtligt välkommen till mig på stickcafé! Om vädret tillåter sitter vi i trädgården, men skulle det mot all förmodan regna får vi hålla till inomhus. För att jag ska veta hur många kakor jag ska baka vill jag att du skickar ett mail (friskyfrogmade@gmail.com) om du kommer så skickar jag en vägbeskrivning till dig.
Välkommen!

torsdag, juli 23, 2009

Brottarhönor

Här kan du läsa om mina "hönor".
(Fotot har jag lånat från HN.)

onsdag, juli 22, 2009

Koftan-kofta

Idag har jag och Grandma spontanstickat på Stålboms. Väldigt trevligt! Det tog lite längre tid än jag tänkt, men det gör inget för jag blev färdig med Pippi-koftan.
Jag är mycket nöjd med resultatet och det kommer att bli många fler efter Tant Koftas mönster. Nu ska den bara blockas och jag får kanske försöka hitta en rödhårig peruk också... Mer finns att läsa här.

måndag, juli 20, 2009

Garn-tillskott

Helgen har inte bara inneburit ny frisyr, jag har fyllt på garnförrådet också (som om det behövdes). Egentligen hade jag tänkt ha ett tillfälligt köpstopp, men ibland dyker det ju upp sådant som man bara inte kan missa.
Långås marknad var den blötaste på flera år, men det gjorde inget för kolla vilka härliga sockgarn. Ett nystan (100 g) San Francisco och två nystan norska Frost.
På Factory Outlet som mest säljer "skräp" hittade jag 5 nystan Marks & Kattens Bomull med 50% lin för 10 kr st. Tänkte att det skulle bli en slipover som jag länge har funderat på. Bra fynd vá?
Idag kom A förbi med en kasse mohairgarn inhandlat i Frankrike. Hon är en härlig kompis, duktig dressyr-ryttarinna, trogen promenadkompanjon och omtyckt franskafröken, men jag har aldrig sett henne handarbeta. - Bara på 80-talet när ALLA stickade, bedyrar hon. Med i kassen låg en skiss på en bredaxlad tröja med mönster i dessa färger. Kommer ni ihåg? Stort, fluffigt, nedhasade ärmar och axelvaddar. Wohoo!

lördag, juli 18, 2009

Ooops

Syster Yster och Raggmunken är på besök. Förmiddagen tillbringades på Långås marknad och eftermiddagen tillbringades i "frisörstolen". Jag har i många år sagt att jag skulle vilja raka av mig håret och jag har verkligen menat det, men inte riktigt vågat. Igårkväll drack vi en del vin och bestämde oss. Vi skulle göra en "Carin Berg". Ivrigt påhejade av mina hönor så tog vi fram hårtrimmern.

Voila! Vi blev båda helnöjda och hönorna säger att vi är fina. Gubbsen som bara gick för att sova middag en stund vill inte kommentera...

Behöver jag säga att vi är enäggstvillingar?

torsdag, juli 16, 2009

Totalt kaos

Många rör blir!

Efter 5 dagar som grävmaskinist och rörläggare är det roliga över. Eller... roligt var det egentligen bara de första 2 dagarna, sen blev det ett tråkigt måste. Upp med tuppen och ösa jord hela dagen, med eller utan grävmaskin. Nu är grävmaskinen tvättad och väntar på avhämtning, ryggar och armar värker, husets är fullt av jord, tvätthögen med arbetskläder enorm pga regn och lervälling och större delen av gården är ett enda kaos.

När arbetsdagen var slut 22.45 igår bestämde familjerådet att idag tar vi det "piano". Vi ska bara röja det mest akuta så vi kommer fram med bilarna och det går att ta sig över gården utan att trampa runt i halländsk kladdjord. Det andra får vänta tills en annan dag. Ryktet säger att Myggan och Raggmunk är på väg mot kusten och kanske är de arbetssugna...
-
Nu ska jag äntligen ägna mig lite åt koftan...

lördag, juli 11, 2009

Blogg-semester

I går kom den som jag väntat på i flera veckor och den är ju hur gullig som helst, Lilla Blå. Gissa om jag blev glad när mannen i mitt liv meddelade att han hyrt en minigrävare åt mig? Är hon galen tänker ni? Nej, men jag har ett förflutet bland traktorer och lastmaskiner och det händer att jag saknar den tiden. Är mannen tankeläsare tror ni? Nu blir det i alla fall 5 dagar när avloppsrör ska läggas ner, dräneringen ska förbättras runt huset och det ska bli en ny kulvert från pannrummet i uthuset in till boningshuset.
Här är jag i full action. Kolla in den koncentrerade minen. Det är inte så lätt som man kan tro och det gäller att hålla tungan rätt i mun. Precis när jag tror att jag lärt mig reglagen blir det fel. Typiskt! Men, framåt onsdag ska jag väl kunna det här...
Jag tycker solklart att jag fått världens snyggaste "gropagris" (den som står vid sidan om eller i gropen och dirigerar och hjälper till kallas tydligen så).
-
Nu ska jag ut och ta några tag till innan det är dags att ta kväll. Vi ses om några dagar.

torsdag, juli 09, 2009

Stickcafé

Idag har jag varit på stickcafé på Stålboms med Kicki, Linda, Rakel, Ewa och Maria. Min stora höna ville också fika så hon var med en stund. Eftersom det inte är utesittarväder satt vi i det stora, härliga lusthuset. Det blev inte så mycket gjort för min del för jag glömde att jag skulle göra en röd rand så jag stickade för långt och fick frogga. Typiskt! Som vanligt hade vi några mysiga timmar tillsammans.
Jag fick inte med min kamera
så jag har lånat bilden av Linda.

tisdag, juli 07, 2009

Bilstickning

Till Ladenburg i Tyskland är det ca 100 mil. Lilla Hönan var där och brottades i helgen och vi åkte efter för att heja på. På 200 mil hinner det bli en hel del stickning och jag tycker själv att jag kommit riktigt långt på uppifrånochnerkoftan. Tyvärr blev det inte så mycket provat i bilen så kanske, kanske att jag stickade lite för långt innan jag delade upp ärmar och fram- och bakstycke. Jag får ta det som en testkofta och göra det bättre på nästa...
I går var vi hos góa Tina på Adels Garn och hade jättemysigt stickcafé i hennes trädgård. I samspråk med stickkompisarna bestämde jag mig för att inte ha fler knapphål och att göra nedre delen av kofta lite klockad. Det blir kanske inte alls bra, men jag vill ändå testa... Jag kan varmt rekommendera att sticka efter Tant Koftas mönster om du inte redan har börjat. Det är jättekul och så genialt.
-
Hur det gick för Hönan? Stolt som bara en hönsmamma kan vara kan jag meddela att hon kämpade sig till en 1:a-placering. Wohoo gumman, du är bäst!

onsdag, juli 01, 2009

Glad-dag

Idag har jag haft en härlig dag tillsammans med stickkompisarna Kicki och Maria och stora Hönan. Vi har varit på Skroten och Kinnagarn. Gissa om det är mycket man vill ha? På Kinnagarn var vi så länge och beslutsångesten var så hög att Hönan höll på att smälla av. Hon är nämligen bara intresserad av tyger. Men, hon var tapper och klagade inte. På hemvägen myste vi med fikakorgar och garnsnacket fortsatte förstås. Tack för en mysig dag tjejer!
Glad-sjalen är färdig och tur är väl att något projekt blir det. Nästa gång gör jag bara 1 varv av varje färg istället för 2. Kicki har gjort det på sina sjalar och det blir mycket snyggare tycker jag. Nästa (undra när jag hinner med den?) ska vara i gröna och blå nyanser...
Här har jag argaste-skolfröken-i-stán-minen bara för att fotografen hade svårt att fokusera. Min älskade påstår att jag kan skrämma slaget på vem som helst när jag drar ihop ögonbrynen till ett enda. Fattar ni vad han menar...