onsdag, april 29, 2009

Vår(blockning) hos mig

Sjalen från förra inlägget blockas just nu. Jag ville inte offra det fina Noro-garnet till uddkanten så det fick bli lindblomsgrön alpaca istället. Den kommer att bli en perfekt vårsjal och kanske, kanske att spets ändå är något för mig. Är lite sugen på en swallowtail... alla andra tycks ju sticka den. Har flera härvor från Garnpaletten som snart har legat till sig klart. Kanske en i grönt... =) Rakels härliga garn kan också köpas här.
Våren har kommit till Hällarp. Det japanska (?) körsbärsträdet blommar så mycket det orkar. Det och paradisäppelträdet tycker jag är vårens höjdpunkter.
Vi har 9 gamla, stora körsbärsträd av olika sorter i trädgården. Detta trädet och fyra andra har små svarta, söta bär och de blommar alltid först.
Björkar har vi massor. De är också olika sorter och bladet kommer olika fort på dem. När vi köpte huset -93 var de inte stora, men nu är de enorma. Några av dem ska till vedhögen för att värma oss i vinter...
Nackdelen med våren är alla pollen. Själv är jag allergisk mot al, björk, olika sorters gräs och svinmålla och dessa avlöser varandra från tidig vår till sensommaren. Fint va? Bästa vädret är regn för då håller sig alla pollen på mattan. Allergimediciner då, undrar ni? Jodå, det finns massor av bra tabletter, nässprayer och ögondroppar. Nackdelen är bara att man blir hur trött som helst av alla pollen och ändå tröttare av medicinerna. När det är som värst vill jag bara gå och dra något gammalt över mig. Inget ork finns kvar och inget blir särskilt roligt, man längtar inte ens till stickningen...
-
Ni missar väl inte tävlingen hos härliga Stickfrossa?

torsdag, april 23, 2009

Jag beroende?

Näää, jag kan bara inte hålla mig. Jag bara måste sticka lite, lite för att se hur det blir. Noro Kureyon Sock Yarn köpte jag på Grötö. Min stickkompis Kicki har gjort en sååå himla snygg sjal och jag bara måste ha. Färgerna är så ljuvligt våriga och det blir nog mer än bara provstickning, för det är ju nu den passar. Det är ju så svårt att låta bli...Mönstret hittade jag här. Egentligen vet jag inte om spetsstickning är min grej, men den här har lite lagom och är ganska rolig att sticka. Den virkade uddspetsen tänker jag göra i ett matchande - kan ni tänka er? - grönt alpaca.
-
I kväll har jag varit i Nöjesparken i Varberg och tittat på modevisning. Det var 3:orna på det estetiska programmet som visade upp 3 års mödor. Min stora höna går bara i ettan, men var med som modell. Det hela var mycket proffsigt arrangerat med ljus och ljud och alla modeller var sminkade och hårstylade av frisörelever. Och vilka kläder! Jag fick massor av inspiration och satt nästan och längtade hem till symaskinen. Ska på fest om några veckor. Jag kanske måste sy något nytt...
Hönan trippade fram i höga klackar (hon blir säkert 195 cm) och såg väldigt proffsig ut. Inte är hon lik mamma inte, men väldigt tjusig ändå - tycker jag.

tisdag, april 21, 2009

Gotländsk fiskartröja...

...tror jag att det här mönstret ursprungligen kallades. Numera är det väl kanske mer känt som Pippi Långstrump-tröjan. Hur som helst lovade jag att sticka en till släktens yngsta dam när hon fyllde år. Lätt gjort tänkte jag. Hur lång tid kan det ta att sticka en så liten tröja (till skillnad mot när det ska vara till mig själv)? Jag säger bara; Låååång tid tog det! Jag vet inte om det berodde på mönstret, det tunna garnet (SvartaFårets Tilda) eller min vilja att den skulle bli riktigt fin och välgjord... Nu är den i alla fall klar. Själv tycker jag att den ser väldigt stor ut, men då varar den förstås längre =) När födelsedagsbarnet fått den på posten kanske, kanske det kommer några in-action-bilder där hon har den på sig.
Tillägg: Detta är inte denna tröjan. Den har (hmmm) fortfarande inte några ärmar och kommer aldrig att få. Nederkanten blev helkass och endera dagen repar jag upp den...

torsdag, april 16, 2009

Mer gaffelvirkat

Tekniken gaffelvirkning kan bli en massa olika saker. Jag har tex "gafflat" mössor, baskrar och dörrmattor i sisal (balaband). Tyvärr har jag slarvat bort bilderna på dessa, men andra har jag kvar...Här syns korta, gafflade längder som först sytts ihop till cirklar och sedan virkats samman till halsdukar. Den turkosa blomman är gjord av färgad koppartråd som gafflats och snotts ihop till en blomma. Några pärlor har fått agera pestiller och säkerhetsnålen på baksidan gör den till en brosch.
Här är två halsdukar gjorda av långa, gafflade längder. Den vita i bomullsgarn är det allra första jag gafflade på en endagarskurs och den sneda kanten får gå under nybörjarfel. Fast jag gillar den ändå... Den gröna är gjord i ett vidrigt akrylgarn och används aldrig, men färgen är fin =).
Här är en korg som jag gjorde i ett projekt på slöjdlärarutbildningen. Jag blandade luffarslöjdsteknik med gaffelvirkning och tycker att resultatet blev ganska bra. Jag har fäst 6 gafflade blommor i 3 olika färger på stängseltråd. Botten på korgen är plywood som jag borrade hål i för att få genom tråden så att den står på 6 "tassar".

torsdag, april 09, 2009

Glad påsk!

Idag har jag haft mysiga timmar med en stickkompis. Först tog vi kvastarna till Stålboms konditori och fikade, stickade och diskuterade olika mönster och garn. Sen drog vi till garnbutiken Sticka lätt och diskuterade mer garn och mönster. Tro det eller ej, men vi köpte faktiskt inte något garn (fast det var nära). Det fanns ett auberginfärgat, fantastiskt bomullsgarn som jag är såååå sugen på. Till ett linne kanske... Det var - som alltid - kul att umgås med en likasinnad. Tack för mysiga sticktimmar och härligt sällskap Kicki!
Så här blev den gaffelvirkade sjalen efter montering och blockning. Den blev nästan för lång, men väldigt bra på bredden. Jag gjorde 345 öglor på varje ögle-längd och det hade nog räckt med 255. Kampes ullgarn gör den väldigt varm och och det behövs för det är inte vårvarmt på morgonen när jag står på perrongen 6.45...
Till sist vill påskgrisen och jag önska alla en riktigt skön påskhelg!

lördag, april 04, 2009

Eftersnack Grötö

Som så många andra lämnar även jag att en rapport från Grötö. Härlig natur, kanonväder, god mat, massor av fantastiska kvinnor, lärorika workshops och garnshopping. Och så syster Yster! Det är sällan vi gör något bara hon och jag. Jag menar, utan våra härliga familjer. Intresset för att skapa med händerna är något vi har gemensamt och just nu speciellt stickning och andra garntekniker. Hon var inte svårövertalad när jag föreslog att vi skulle till Grötö... Våra män fick fick vara med på ett hörn också. De fick roa sig på egen hand i Göteborg (med hockey) tills vi kom tillbaks. Det lyckades de nog med för de var så glada såååå när vi kom tillbaks till hotellet. Kan det bero på att HV 71 spöade skiten ur Frölunda! =) Hiyaaa!
Denna fulgubben är gjord i krokning. Gudrun lärde oss tekniken på dagens första workshop och klara man det här kan man göra vantar. Jag ska göra ett par så fort jag är klar med ett "måsteprojekt". Våra män tyckte att det såg ut som något helt annat... hmm.
Efter lunch var det dags för workshop #2 - cool aid. Ni som följer min blogg inser säkert att detta inte är mina färger, men kul var det. Tänk att man kan färga garn med saftpulver. Så enkelt! Inom kort ska jag testa med karamellfärg också.
Här sitter jag trött, men nöjd och väntar på att färjan ska ta oss tillbaks till fastlandet.
Här är syster Yster. Visst ser hon väl lite piggare ut? Det är bara för hon är äldst (45 min). Som vanligt blev det en del missförstånd bland övriga deltagare när vi möter människor som bara känner en av oss. Det är så det är när man har en enäggs-tvillingsyster. Som väl är blev ingen så lurad som när jag mötte före detta Jönköpings läns landshövdings chaufför, men det är en helt annan historia...
Här kommer färjan. Kolla in naturen och havet. Visst är det fantastisk?

Jag fick med mig lite godsaker från Karma garn. Ooops, mera grönt. Heavens hand blir förmodligen en variant på Stickfrossas axelvärmare. De andra ville helt enkelt bara följa med hem...

Hos Nysta hittade jag dessa härliga garner. Det gul-rosa-gröna Norogarnet har jag länge velat ha. Det bruna Noro ska mamma få i påskägget. Det röda kid-mohairgarnet skrek: Ta med mig hem! Inte mina färger, men bara sååå härligt. Några förslag på vad det ska bli?

onsdag, april 01, 2009

Vinnare

Den här veckan känns det som om jag går i tuggummi. Är det sommartiden eller helgens utsvävningar i Göteborg och på Grötö (mer om Grötö kommer senare) som gör det? Inte vet jag, men segt är det. Till slut blev det gjort i alla fall, utlottningen. Jag valde att göra på det gamla sättet, det är mycket roligare. Vinnare blev... Kicki. Maila din adress så kommer höna + kycklingar på posten (för vi träffas väl inte innan påsk).